­

Koop NOOIT een pup bij een zogenaamde puppycentrale (gediplomeerd of niet), bij een handelaar, puppyboerderij of dierenwinkels die rashondjes op bestelling leveren. Deze mensen weten niets van deze pups, de pups worden niet gesocialiseerd én u loopt het risico een pup te kopen met allerlei lichamelijke en/of geestelijke problemen. Meestal gaan de mensen overstag omdat de puppies zo schattig zijn of omdat ze het zielig vinden dat die arme hondjes als koopwaar in de etalage staan. Dit is natuurlijk geen goed argument om een hondje aan te schaffen en u sponsort in wezen deze hondenhandel. Het is allemaal een kwestie van geld. Het illegaal fokken van honden is goedkoper en dat zie je in de verkoop terug. Maar meestal doordat deze puppies geestelijk en lichamelijk niet goed in elkaar zitten, en dan zal het verschil van aankoopprijs al gauw omslaan in dure dierenarts kosten.

Het begint al in het nest bij de moeder. Er worden wel eens in Nederland en België omgebouwde varkensschuren ontdekt waar tot 200 fokteven naast elkaar liggen. Met de hygiëne is het daar vaak slecht gesteld. Maar nog erger is de minimale aandacht die de pups krijgen. Een erkende rasfokker laat de jonge pups al direct in contact komen met mensen en andere honden, socialiseren heet dat. In Nederland is het bij de wet geregeld dat teven maar één keer per jaar mogen werpen. Bij onze rasvereniging is dit dan ook een regel die is opgenomen in het VFR. Op illegale fokkerijen is hierop geen controle. Daar brengen teven vaak twee keer per jaar een nest groot. Je kan je voorstellen wat een aanslag dat is op de conditie van de moeders. En bedenk, dat de krachteloos geworden moedermelk wel de basis vormt voor de jonge hondjes.

Als u een rashond wilt kopen, vraag dan na bij de rasvereniging aan welke gezondheidseisen de ouderdieren moeten voldoen, tevens kunnen zij u ook helpen aan de pupadressen van fokkers waar op dat moment een nestje aanwezig is.


Een goede en verantwoorde fokker zal uit zichzelf al de nodige informatie geven, zonder dat u hierom hoeft te vragen. Gezondheidseisen zijn nooit ingesteld om fokkers te pesten of om een ras kapot te maken, integendeel!


Top

Copyright Hollandse Bulldoggen Club 2021 (c)  - Designed by jdvphoto.nl - All rights reserved

KvK nummer: 40411750

­
×

Flyer 2017 percament UK v2.0