­


We weten allemaal dat de tips niet echt vernieuwend zijn, maar het blijkt ieder jaar weer dat het goed is om dit nog eens voor iedereen te herhalen!! Ieder jaar sterven er weer onnodig veel honden door oververhitting. Wij horen het zo vaak, ‘ach mijn hond is gezond en kan heel goed tegen de warmte’, dit is echt pure onzin, want elke hond, jong of oud, gezond of niet, kort- of langsnuiten, kort- of langharig, ze hebben allemaal hetzelfde probleem!! Ze kunnen allemaal in een mum van tijd bevangen raken door de hitte. Tuurlijk, de oudere of zieke honden, of honden met overgewicht hebben nog een groter risico. Maar het is aan de baas dit juist te voorkomen. Ook horen wij maar al te vaak dat mensen hun hond verkeerd gaan koelen, waardoor dus ook onnodig, door onderkoeling of een acute hartstilstand de hond alsnog kom te overlijden!! Velen maken de fout door te snel of teveel alcohol te gebruiken want helaas denken mensen dat ze hun hond hier mee kunnen redden maar vaak is het tegendeel waar!! Gebruik alcohol enkel in hoogste nood (en als een dierenarts te ver weg is) bij een lichaamstempratuur boven de 41 graden als u met normaal koelen de tempratuur niet meer naar de 39 graden krijgt. Spuit het ook enkel onder de voetzolen, liezen en oksels gooi het niet over de gehele hond waardoor hij onderkoeld kan raken. Gebruik ook geen ijskoud water, gooi je hond ook niet zo ineens in een sloot of bad, dit kan een hartstilstand veroorzaken!! Vandaar dat wij er maar weer op wijzen..VOORKOMEN IS ALTIJD BETER DAN GENEZEN!! Mensen wees alsjeblieft wijs en laat de hond aankomende dagen zich vooral niet teveel inspannen en ga er niet gezellig op uit met de hond. Lees alstublieft onderstaande tips en voorkom onnodig leed voor uw trouwe viervoeter.

Ook voor de mensen die het weekend toch naar show gaan. Stel u jezelf eens de vraag:
Is het u echt waard om, voor uw eigen plezier, het risico te gaan nemen dat uw hond daar bevangen kan raken door de hitte?

Tips bij warm weer
Zodra de temperaturen boven de 20 graden uitkomt, kan het voor je hond al erg warm worden. Een hond transpireert niet zoals we zelf doen, en kan zijn warmte alleen kwijt door transpiratie via de tong (hijgen) en voetzolen. Afhankelijk van ras, leeftijd, conditie en de mate van inspanning kan het snel teveel van het goede worden voor je hond! In verschillende situaties kan de lichaamstemperatuur van een hond te snel stijgen en kan tegelijkertijd de warmte onvoldoende worden afgevoerd.

Let daarom op het volgende:
- Laat de hond niet te lang in de zon liggen (ook al kiest de hond daar zelf voor).
- Laat de hond niet in de auto (ook geen tent of caravan). De auto kan al snel een broeikas worden, óók in de schaduw met open ramen. De temperatuur kan al in 10 minuten oplopen tot 50 á 60 graden! Als de hond niet snel gekoeld word, kan de hond (na een gruwelijke lijdensweg) hieraan overlijden.
- Ga geen actieve spelletjes met de hond doen of trainen.
- Niet gaan fietsen met de hond. Denk hierbij ook aan de voetzolen van de hond die op het hete asfalt, beton of stenen lopen. Deze zullen hierdoor onvoldoende warmte kunnen afvoeren. Tevens zullen ze doordat ze vochtig zijn blaarvorming krijgen en dus pijn veroorzaken.
- Geen lange wandelingen maken.
- Maak korte wandelingen met de hond, bij voorkeur vroeg in de ochtend en later in de avond.

Als je hond tijdens warm weer overmatig gaat hijgen, of één van de volgende symptomen laat zien, kan er sprake zijn van oververhitting….

- Bleke, grauwe slijmvliezen
- Hond wordt suf, is apathisch (reageert niet meer op prikkels)
- Snelle hartslag en ademhaling
- Koude lichaamsuiteinden (oren, neus, staart)
- Kwijlen, braken
- Benauwdheid, tot bewusteloos en in extreme gevallen coma.

Wat te doen?
Bel de dierenarts, de hond is in een shock en dit is een noodgeval! Overleg met de dierenarts wat te doen. In ernstige gevallen, als de hond het erg benauwd heeft, wikkel de hond in drijfnatte doeken en ga meteen naar de dierenarts.

- Leg de hond op een koele plek.
- Neem de temperatuur op. De basistemperatuur ligt rond de 38,5˚C.
- Koel de hond met koude handdoeken of spuit hem af met lauw water, voornamelijk op de poten en buik. Zorg dat de temperatuur onder de 39,5˚C komt. Voorkom te snelle afkoeling.
- Geef gedoseerd kleine beetjes water (op kamertemperatuur of lauw), teveel water in 1 keer kan gevaarlijk zijn. Door het hijgen verliezen ze vocht en de tong zorgt weer voor afvoeren van warmte.
- Wanneer een hond oververhitting heeft doorgemaakt, ga dan altijd naar een dierenarts voor controle. Er kan schade ontstaan zijn aan de organen.

Tips om oververhitting te voorkomen

- Creëer schaduwmogelijkheden (laat de hond niet te lang in de zon liggen, ook al doet de hond dit uit zichzelf) plus eventueel luchtstroming.
Altijd beschikking over (lauw) water.
- Koelband om de hals. Deze koelt de nek van de hond en daardoor ook de slagaderen die dicht onder de oppervlakte van de huid liggen. Het bloed in de aderen koelt daardoor af en dit heeft effect op de rest van het lichaam, waardoor je algehele afkoeling krijgt. De koelband dompel je 10 minuten onder in koud water, eventueel even in de vriezer. Wanneer de koelband droog aanvoelt kan hij om de hond gedaan worden. Let op hoe lang het nodig is, niet onnodig koelen.
- Koeljas (swamp cooler). Door de speciale samenstelling van de jas koelt het de hond als het nodig is en absorbeert de warmte van de hond. Het reflecteert het zonlicht, warmte en UV-stralen. De jas moet doordrenkt worden in water, dan uitwringen en om de hond doen. De werking is ongeveer 3-4 uur en dan kan je het weer doordrenken met water. Ook hierbij letten op hoe lang het nodig is..
- Koelmat. Geeft geleidelijk water af door verdamping waardoor de hond koel blijft. De hond blijft verder droog. De mat dient een paar minuten ondergedompeld te worden in koud water. Het overtollige water eruit knijpen en zo gauw hij droog is, is hij klaar voor gebruik. De hond kan hier zelf kiezen of hij op de mat gaat liggen.
- Kuil graven in schaduw/zandplek.
- Zwembadje (pootjebaden) De hond niet helemaal laten zwemmen, tenzij hij daarna meteen in de schaduw kan liggen.
- Water spuiten op voeten/pootjes/buik/liezen (niet op de gehele hond, kans op broeien doordat bovenvacht redelijk snel droogt, maar ondervacht niet). Geen ijskoud water, meer koud/lauw water.
- Buik natmaken met natte handdoeken.
- Er zijn honden die baat kunnen hebben bij scheren, vraag een trimmer om advies.

bron: dier-en-natuur.infonu.nl

Copyright Hollandse Bulldoggen Club 2021 (c)  - Designed by jdvphoto.nl - All rights reserved

KvK nummer: 40411750

­
×

Flyer 2017 percament UK v2.0